Denemarken: SBS Radio koopt Radio 100


SBS Radio Denemarken heeft zijn portfolio flink uitgebreid. De eigenaar van de grote commerciŽle stations Nova FM, Pop FM en The Voice heeft Radio 100, samen met zusterstations Radio Soft en Radio Klassisk, gekocht. Hiermee is de grootste consolidatie van de Deense radiowereld een feit.

Door de overname van de drie radiostations krijgt SBS Radio een behoorlijke dominantie op de Deense commerciŽle radiomarkt. Het radioconcern bezit nu nagenoeg alle grote commerciŽle radionetwerken in Denemarken. Alleen de landelijke nieuwszender Radio 24Syv is in andere handen.


Volgens SBS Radio ontstaat door de overname een krachtige speler, die op kan boksen tegen de oppermachtige publieke radio DR. Momenteel heeft de DR, die reclamevrij is, nog een marktaandeel van ruim 70%. Het gevolg is dat de radioreclamemarkt in Denemarken nog steeds onderontwikkeld is. Als het aan SBS Radio ligt, komt hier snel verandering in.


Radio 100, Radio Soft en Radio Klassisk waren tot voor kort eigendom van New Radio, een bedrijf van Jim Receveur. Hij is nu de nieuwe directeur van SBS Radio Denemarken en volgt Frederick Meyer op.


Radio 100 startte in november 2003 met uitzenden onder de naam Radio 100FM. Het radiostation maakte deel uit van Talpa Radio van John de Mol. Talpa was ťťn van de twee Nederlandse partijen die uitbreidde naar Denemarken. Naast Radio 100FM ging namelijk ook Sky Radio van start in Denemarken.


Al snel vochten beide radiostations om de titel best beluisterde commerciŽle radiozender van Denemarken. Regelmatig werd er stuivertje gewisseld. In November 2005 staakte Sky Radio plotseling zijn uitzendingen in Denemarken. Het radiostation kon de hoge licentiekosten niet meer betalen. Radio 100FM ging vooralsnog door, maar had het ook zwaar. Ondanks dat kreeg Radio 100 FM er eind 2006 een zusje bij: Radio 100 Soft, nu beter bekend als Radio Soft.


Achter de schermen werd er ondertussen een flinke juridische strijd gevoerd met de Deense overheid over de te betalen licentiekosten. Net als Sky Radio werd ook Radio 100FM door de overheid keihard aan de afspraken gehouden. Dit zorgde ervoor dat Radio 100FM in november 2009 zijn sterke FM-frequenties moest opgeven. Het radiostation ging door op een groot aantal zwakkere FM-frequenties.


Het verlies aan sterke etherfrequenties ervoor dat John de Mol de stekker uit Radio 100FM trok en faillissement aanvroeg. Directeur Jim Receveur kocht de complete inboedel, waardoor zowel Radio 100FM als Radio Soft kon blijven uitzenden. Beide stations werden ondergebracht in het nieuwe bedrijf New Radio. In februari 2011 wijzigde Radio 100FM zijn naam in Radio 100, terwijl er in november een tweede zusje bij kwam: Radio Klassisk. Na 2,5 jaar is New Radio verkocht en zijn de drie radiostations eigendom van SBS Radio. [RS/Radio.NL]