Microsoft heeft maandag toegegeven dat de acquisitie van het internet advertentie-bedrijf aQuantive in 2007 geen succes is geworden. De softwaregigant heeft de investering van 6,3 miljard dollar versneld afgeschreven.

Het Amerikaanse bedrijf betaalde destijds 6,3 miljard dollar voor aQuantative, met als onderdelen Atlas, Avenue A/Razorfish en DRIVEpm. Daarvan was Razorfish veruit de grootste omzetmaker. Dat bedrijf werd in 2009 echter weer van de hand gedaan en doorgeschoven naar het Franse Publicis. Wat overbleef, is van weinig waarde gebleken voor Microsoft.

Microsoft kocht de onderneming om beter met Google te kunnen concurreren. Eerder deed het pogingen om RightMedia en DoubleClick te kopen, maar dat laatste bedrijf ging naar Google en RightMedia werd door Yahoo opgeslokt. aQuantative was als concurrent van Doubleclick duidelijk derde keuze.

Onlinediensten inclusief Bing waren over de eerste drie fiscale kwartalen goed voor 2,18 miljard dollar omzet, maar leden een fors verlies van 1,45 miljard dollar.