Lanceerdatum Astra 2F satelliet bekend


De lanceerdatum van de nieuwe Astra 2F satelliet is bekend. De hypermoderne communicatiesatelliet wordt op 14 september met een Ariane 5ECA stuwraket gelanceerd.

Op het laatste moment heeft het Luxemburgse satellietbedrijf SES de eigenaar van de Astra 2F satelliet besloten om de nieuwe satelliet vanaf de lanceerbasis Kourou in Frans Guyana te lanceren. Het eerdere plan was om de Astra 2F satelliet vanuit Kazachstan met de Russische Proton-M stuwraket te lanceren.

Belangrijk voor Nederlandse satellietkijkers
De nieuwe Astra 2F satelliet is ook voor Nederlandse en Belgische satellietkijkers belangrijk. De Astra 2F wordt op de Astra2-satellietpositie op 28,2 graden oost operationeel. Deze satelliet is ook in Nederland te ontvangen. Naast uitzendbeams die grote delen van West-Europa en Afrika bestrijken, is er ook een speciale uitzendbeam die op het Verenigd Koninkrijk gericht is aanwezig. Via deze uitzendbeam worden ongecodeerde Britse tv-kanalen uitgezonden. Het gaat hier onder meer om tv- en radiokanalen van de Britse publieke omroep BBC.


Toch in Nederland te ontvangen
Ondanks deze smal gerichte uitzendbeam gaat satellietbedrijf SES er vanuit dat de tv- en radiozenders die via de richtbeam van de Astra 2F satelliet worden uitgezonden toch met kleinere schotelantenne is Nederland te ontvangen zijn.


Geschreven door: Jarco Kriek