SP stelt Kamervragen over Talpa televisieshow pleegkinderen


Politieke partij SP gaat Kamervragen stellen over het plan van producent Talpa en Jeugdzorg om een tv-programma te maken waarin pleegkinderen hun nieuwe pleegouders en dus pleeggezin kunnen kiezen.

Talpa werkt bij het uitwerken van het programmaformat samen met Jeugdzorg. Mocht er daadwerkelijk een tv-programma op de buis komt dan zijn de pleegkinderen niet jonger dan 12 jaar. Jeugdzorg gaat 1800 pleeggezinnen aanschrijven of ze eventueel aan het tv-programma willen meewerken. Alle pleeggezinnen moeten natuurlijk de bereidheid uitspreken om een pleegkind onder de hoede te nemen. Er wordt pas na evaluatie van deze procedure besloten of het tv-programma gemaakt gaat worden.

Grensverleggende televisie
Na het fake-idee van BNN om via een tv-programma op zoek te gaan naar een donornier, is dit de nieuwste poging tot grensverleggende televisie in Nederland. Toch wil een woordvoerder van Talpa benadrukken dat alleen gaat om het onderwerp meer onder de aandacht te brengen: "We willen kijken of we dit onderwerp in de Nederlandse huiskamer ter sprake kunnen brengen. Mogelijk dat meer mensen zeggen: pleeggezin zijn is ook wat voor ons”, aldus de woordvoerder in De Volkskrant.


Integer programma
Talpa wil inhoudelijk nog niets over het mogelijke programmaformat kwijt. Het bekijkt op dit moment hoe men een zo integer mogelijk format over dit onderwerp kan maken. Daarbij is er geen angst voor mogelijk negatieve reacties.UPDATE zondag 8 juli 11.30 uur:
SP: Dit gaat veel te ver
SP vindt het plan van de televisieshow veel te ver gaan. Tweede Kamerlid Renske Leijten heeft minister Marlies van Veldhuizen- Van Zanten om opheldering gevraagd. Leijten wil dat de voorbereidingen van het programma worden gestaakt. Ze vindt dat het programma een morele grens overschrijdt door kinderleed te exploiteren. Het is volgens Leijten een verkeerde manier van Talpa om op deze wijze iets te doen aan de lange lijst van kinderen die wachten op een pleeggezin.


Geschreven door: Jarco Kriek