De SES-5 satelliet van satellietbedrijf SES wordt op 10 juli vanaf de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan gelanceerd. Een eerdere poging op 19 juni werd vanwege technische problemen voortijdig afgebroken.

De SES-5 satelliet gaat na de lancering op 5 graden oost ook wel de Astra4-satellietpositie genoemd uitzenden. Officieel is deze satellietpositie aan satellietbeheerder Sirius toegekend. Sirius is echter al enige tijd onderdeel van het Luxemburgse satellietbedrijf SES.
Nederlandse satelliet
Op papier is SES-5 een Nederlandse satelliet omdat het in opdracht van satellietoperator New Skies Satellites dat statutair in Den Haag is gezeteld door de Amerikaanse satellietbouwer SpaceSystems/Loral is gebouwd. Na de lancering moet de SES-5 satelliet 15 jaar actief dienst gaan doen. De SES-5 satelliet heeft zestig transponders aan boord, 24 C-frequentieband en 36 Ku-frequentieband. De uitzendbeams voor West-Europa hebben een focus op de Scandinavische landen. De satelliet is ook in delen van Afrika te ontvangen.

Lancering live in HD via Astra1
De lancering van de SES-5 satelliet vindt als er geen nieuwe technische problemen worden ontdekt op dinsdagavond 10 juli rond 21.30 uur Nederlandse tijd plaats. De lancering is live via de Astra1-satelliet op 19,2 graden oost te volgen. In HD-kwaliteit is de lancering via de uitzendfrequentie 11.626 GHz V 22000 2/3 DVB-S2 8PSK te volgen. De SD-feed is op 11.023 GHz H 22000 5/6 te ontvangen. Via internet kan men de lancering via www.ilslaunch.com volgen.