Facebook is bezig met de campagne ‘Real people, real names’ en is in dat kader de strijd aangegaan met rare namen op Facebook. Achternamen van slechts 3 tekens kunnen nu ook als verdacht worden aangemerkt waarop het profiel wordt geblokkeerd.

Mensen met een achternaam van slechts drie tekens moeten zich via een kopie van hun paspoort identificeren. Wie weigert zich te identificeren wordt afgesloten. Veel mensen kiezen een schuilnaam uit veiligheid, maar Facebook stelt juist dat ze echte namen willen hebben om de veiligheid te verbeteren.

Internetjurist Axel Arnbak laat tegenover de krant Metro weten dat het onveilig is om een kopie van je paspoortgegevens naar Facebook te sturen aangezien ze daar een ander privacy-beleid hebben en daardoor paspoortgegevens misbruikt kunnen worden. Het nieuwe namenbeleid zal bijvoorbeeld ook politieke dissidenten kunnen treffen.

Twitter wil haat-tweets aanpakken maar gaf daarbij aan dat het geen pseudoniemen wil weren, omdat het in veel landen noodzaak is om een pseudoniem te gebruiken. Hoe Facebook hiermee om zal gaan, is nog niet precies bekend. Sommige Facebook-gebruikers kiezen ervoor om een andere (nep-)naam aan te nemen die minder verdacht overkomt maar nog steeds hun ware identiteit verhuld.