'Samsung heeft Windows RT-tablet klaarliggen'

In tegenstelling tot HP komt Samsung wel met een Windows RT- tablet. De release gaat samenvallen met dat van Windows 8 in oktober.

Samsung heeft al een tablet speciaal ontwikkeld voor Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows RT, schrijft Bloomberg dat zich naar eigen zeggen op betrouwbare bronnen baseert. De Windows RT-tablet van Samsung zou goed nieuws zijn voor Microsoft, dat eerder HP zag afhaken bij het bouwen van een tablet geschikt voor Windows RT.

Release gelijk met Windows 8-varianten
De release van de nieuwe tablet van Samsung staat gepland in oktober. Dat is dezelfde periode waarin Microsoft alle varianten van zijn nieuwe besturingssysteem de wereld in brengt. Microsoft onthulde vorige maand twee eigen 10.6 inch-tablets, waarvan er één op een ARM-processor draait. Samsung zet daar dus zijn eigen tablet tegenover, die volgens Bloomberg uitgerust gaat worden met een Snapdragon ARM-processor van Qualcomm.

Begin vorige week werd bekend gemaakt dat HP niets ziet in tablets die een ARM-chip gebruiken. De producent gaf aan dat klanten de beste gebruikerservaring hebben op het ecosysteem van x86-applicaties. HP ziet daarom geen reden een tablet te bouwen dat geschikt is voor Windows RT.

Tegenstrijdige verhalen over Surface
Met het nieuws van een Samsung Windows RT-tablet draait het geruchtencircuit rondom het nieuwe Windows-besturingssysteem door. Sinds de bekendmaking van Microsoft dat het zelf de hardware-branche instapt en twee door Pegatron geproduceerde tablets op de markt gaat brengen, zingen er tegenstrijdige verhalen rond in de industrie.

Zo zouden volgens sommige media hardware-partners de stap van Microsoft niet bepaald waarderen. Onder meer fabrikanten Asus en Acer zouden in verwarring zijn geraakt door de aankondiging van Microsoft. Het andere verhaal is dat Microsoft de Surface alleen gebruikt ter promotie van Windows 8, om de massaproductie vervolgens aan hardwareleveranciers, zoals bijvoorbeeld Samsung, over te laten.