Samsung-tablets niet cool genoeg voor Apple-inbreuk

De Galaxy Tab 10.1, 8.9 en 7.7 maken geen inbreuk op Apple's tabletontwerp, want ze zijn "minder cool". Dit Britse bodemvonnis geldt in principe voor heel Europa.

Terwijl Samsung in de Verenigde Staten momenteel in de knel zit tegen Apple, behaalt het in Europa een principiŽle overwinning. De Britse rechter Colin Birss oordeelt dat drie Samsung-tablets (de Galaxy Tab 10.1, 8.9 en 7.7) geen inbreuk maken op Apple's tablet-ontwerpregistratie (zie vonnis onderaan).

Eerste principiŽle vonnis in EU
Het is het eerste bodemvonnis, en geldt in principe voor de hele Eureopse Unie. Eerdere uitspraken in Duitsland en Nederland waren allemaal in kort geding en in hoger beroep daarvan. Apple claimt dat verschillende Samsung-tablets inbreuk maken op zijn tabletontwerp; een serie schetsen uit 2004.

Samsung eist op zijn beurt van de rechter een zogenaamde 'verklaring voor recht' dat zijn tablets geen inbreuk maken. Die heeft Samsung nu in de pocket. Rechter Birss oordeelt namelijk dat er veel vergelijkbare tablets (zoals de Bloomberg-tablet) bestonden vůůrdat Apple zijn ontwerp voor de oer-iPad vastlegde.

Samsung-tablets "niet zo cool"
Bovendien zijn de Samsung-tablets voor de geÔnformeerde gebruiker voldoende anders. De Galaxy Tabs zijn veel dunner en de achterkant is minder minimalistisch. "Ze hebben niet dezelfde strakke eenvoud die Apple's ontwerp heeft. Ze zijn niet zo cool. De algemene indruk is anders", concludeert Birss.

De rechter komt tot een opmerkelijke conclusie: de tablets die al vůůr 2004 bestonden, Apple's ontwerpclaim ťn de Galaxy-tablets vormen een familie met onderling sterk gelijkende voorkant, maar verschillende achterkanten. Samsungs tablets maken dus geen inbreuk.

Verkoopverbod in VS
Het vonnis van Birss geldt in principe voor de hele EU, omdat het ontwerprecht verregaand Europees is gecentraliseerd. Wel kan het zijn dat rechters in andere lidstaten toch weer van deze Britse uitspraak afwijken. Apple kan ook nog in hoger beroep tegen dit Britse vonnis.

In Nederland is de strijd om de Galaxy Tab 10.1 inmiddels bij de Hoge Raad aanbeland. In de VS is de Samsung Galaxy Tab 10.1 juist getroffen door een verkoopverbod, zij het een voorlopige. De impact daarvan is echter zeer beperkt omdat de 10.1 op de markt alweer achterhaald is door nieuwe Galaxy Tab-varianten