PvdA zet plan claim foute weerberichten niet door

De PvdA fractie uit de Rotterdamse aan zee gelegen deelgemeente Hoek van Holland zet haar plannen om weerbureaus financieel te kunnen bestraffen bij foute verwachtingen niet door.

De partijfractie was verontwaardigd toen er afgelopen week plotseling hoogzomers weer was terwijl het grote publiek wegbleef omdat er alleen maar slecht weer in de verwachtingen zat. Donderdag werd het in Hoek van Holland 29 graden en daarmee kwam alleen Piet Paulusma met zijn verwachting de week ervoor, dat het lokaal bijna tropisch warm kon worden, in de buurt.


Weerbureaus onder vuur
Diverse weermannen en vrouwen, waaronder Marco Verhoef, Helga van Leur en Gerrit Hiemstra reageerden verbaasd op de aantijgingen van de PvdA. Immers stellen zij verwachtingen op die al dan niet uitkomen en die ook niet lokaal zijn. De PvdA stelt nu dat ze vooral aandacht wilde vragen voor de negatieve gevolgen van het gegeven 'dat ondernemers in de toeristische sector vaak de dupe zijn van het feit dat de korte termijnverwachting niet klopt'. En dat, stelt de partij, is gelukt. Ook in BelgiŽ is er recent veel opheft ontstaan vanuit de toeristische sector aan de kust omdat Meteo BelgiŽ voor het hele seizoen slecht weer aan de kust voorspelde en dat kan de sector grote schade opleveren. Het Belgische KMI en VRT weerman Frank Deboosere reageerden daarop dat alleen korte termijn verwachtingen zinvol zijn, zeker zolang de atmosfeer onstabiel is.


Toeristische sector zoekt zondebok
Andere vertegenwoordigers van de toeristische sector, zoals de VVV's, wijten eventuele derving van inkomsten in Nederlandse kustgebieden dan weer niet aan het traditioneel wisselvallige Nederlandse weerbeeld maar aan het feit dat Duitse toeristen niet meer komen omdat Ziggo Duitse tv-zenders uit het analoge kabelaanbod heeft verwijderd zodat ze bij ons slechte weer ook al niet binnen tv zouden kunnen kijken. Het blijft de komende tijd volgens verwachtingen van onder meer het KNMI wisselvallig in onze omgeving. Wie toch wil genieten van droog en zonnig weer bij gemiddeld 41 graden in de schaduw moet volgens de weerbureaus afreizen naar Griekenland of Bulgarije.

Geschreven door: Jan-Hein Visser