Het is 50 jaar geleden dat er voor het eerst een tv-programma via de satelliet werd uitgezonden. Dit gebeurde als test enkele uren nadat de Telstar 1 satelliet op 10 juli 1962 werd gelanceerd.

De Telstar 1 was de eerste communicatiesatelliet van Amerikaanse makelij. Het werd vanaf de lanceerbasis Cape Canaveral met Thor Delta raket gelanceerd. De Telstar 1 satelliet was geen geostationaire satelliet en werd op een zeer lagere baan om de aarde gebracht. Waar de huidige generatie satelliet zich op meer dan 36000 kilometer boven de aarde bevinden, kwam de Telstar 1 niet hoger dan 5632 kilometer.
Geen constante uitzending
Er was met de Telstar 1 geen constante overdracht mogelijk. Per omwenteling om de aarde – die bijna 2 ½ uur duurde – kon met gedurende 20 minuten één tv-kanaal van Amerika naar Europa verzenden. Men kon ook kiezen om in plaats van het tv-kanaal maximaal zestig gelijktijdige telefoongesprekken tussen de beide werelddelen te voeren. Al enkele uren na de lancering was de Telstar 1 satelliet al actief. Als eerste werd een telefoongesprek tussen het Witte Huis en het Amerikaanse grondstation in Andover gevoerd. Naast Andover kon men ook met de Europese grondstations in Goonhilly Downs (Engeland) en Pleumeur-Bodou (Frankrijk) communiceren.

Korte levensduur
Enkele maanden na de lancering van de Telstar 1 werden de eerste technische mankementen ontdekt. Deze kunnen worden herleid naar een atoomproef van het Amerikaanse leger die op dezelfde dag als de lancering plaatsvond. De vrijgekomen stralingsdeeltjes die zich nog in de Amerikaanse lucht bevonden, hadden de transistors van de Telstar 1 satelliet aangetast. Zeven maanden later – op 21 februari 1963 – werd de Telstar 1 satelliet buiten gebruik genomen. Op dit moment is de Telstar 1 als ruimteschroot nog op een veilige plaats boven de aarde aanwezig.