NOS brengt marathon en wielrennen op Spelen in beeld


De NOS verzorgt tijdens de Olympische Spelen de televisieregistratie van de marathon, het snelwandelen en het wielrennen. Dat meldt de omroep dinsdag. De laatste keer dat de NOS een onderdeel tijdens de Zomerspelen in beeld bracht was in 1996 in Atlanta. Tijdens de laatste Winterspelen in Vancouver verzorgde de NOS de beelden van het schaatsen.

De olympische televisieorganisatie Olympic Broadcasting Services benaderde 25 omroepen uit de hele wereld om de beelden in Londen te verzorgen. Zo worden de beelden van het zwemmen door AustraliŽrs gemaakt en maken de Britten zelf de plaatjes van het tennistoernooi.


Hoofredacteur Maarten Nooter van NOS Sport is trots op het verzoek. "De Spelen zijn het grootste sportevenement van de wereld, er kijken wereldwijd miljarden mensen. Dus ook voor de NOS en de ploeg die de klus gaat klaren is dit een kroon op het werk. De manier waarop wij deze wegsporten in beeld brengen spreekt het IOC aan."


Regisseur Pim Marks heeft een team van zestig man tot zijn beschikking voor de klus. Naast gewone cameramensen kan hij ook motor- en helicoptercamera's inzetten. Nieuw is de inzet van zogeheten 'lead cars'. Dat zijn camerawagens die zijn uitgerust met een vier meter hoge uitschuifbare mast waaraan een hogesnelheidscamera is bevestigd. Daarmee kunnen superslowmotionbeelden worden gemaakt. [Novum/Radio.NL]