Lokale radio digitaal bij Ziggo


Ziggo begint met de digitale doorgifte van radiozenders van lokale omroepen. Al langere tijd kunnen tv-zenders van lokale omroepen in het Ziggo-verzorgingsgebied in het digitale tv-pakket uitzenden.

Digitaal is sinds vorig jaar de standaard bij Ziggo. Steeds meer abonnees van Ziggo stappen van analoge naar digitale televisie over. Omdat bij digitale televisie via dezelfde decoder of televisie met ingebouwde kabeltuner ook veel radiokanalen in digitale kwaliteit worden aangeboden, is het al langere tijd een wens van veel lokale omroepen om ook in het digitale radiopakket te worden doorgegeven. Bij veel aanbieders van digitale televisie waaronder KPN, UPC, Caiway en Glashart Media zijn de lokale radiozenders al langere tijd digitaal beschikbaar.

Groter uitzendgebied bij digitaal
Veel lokale omroepen zijn wanneer ze via het digitale aanbod van tv-aanbieders worden opgenomen in een veel groter verzorgingsgebied te beluisteren. Bij analoge doorgifte is men alleen te beluisteren in de gemeente waarvoor men als lokale omroep is aangewezen. Bij digitale doorgifte is men in veel gevallen meestal in een deel of zelfs de gehele provincie te beluisteren.


3ML eerste, meer omroepen volgen
Om digitaal bij een tv-aanbieder te kunnen uitzenden, dient een lokale omroep wel een investering te doen. Voor veel lokale omroepen is deze investering nog te duur. Hierdoor zijn nog niet alle lokale omroepen in Nederland digitaal te ontvangen. Bij Ziggo komen wel steeds meer lokale omroepen in het digitale aanbod. In ieder geval is 3ML Radio uit het Limburgse Maasgouw/Leudal de eerste lokale radiozender die digitaal bij Ziggo te horen is. De verwachting is dat op korte termijn meer lokale omroepen volgen.


Geschreven door: Jarco Kriek