Zakenbank BMO Capital verwacht dat de populariteit van de iPad ten koste zal gaan van de verkoop van het aantal Macs. De nieuwe iPhone vangt later dit jaar de klappen op.

BMO Capital, financieel adviseur bij investeringen, gaat er vanuit dat het komende half jaar van Apple 'uitdagend' wordt vanwege een behoorlijke terugloop in het aantal verkochte Macs. "We denken dat de sterke vraag naar de iPad de verkoop van Macs negatief be´nvloed", voorspelt analist Keith Bachman van BMO Capital. De recente nieuwe lichting Macbooks doet daar niets aan af.

De zakenbank verlaagt dan ook zijn voorspelling van het aantal verkochte Macs met 1.6 miljoen. Dat aantal is wel verdeeld over het komende anderhalf jaar. Ondertussen zullen er in diezelfde periode naar verwachting 3,8 miljoen iPads meer dan eerder verwacht over de toonbank gaan. BMO Capital schat in dat de 40 procent daling van de Mac-verkoop rechtstreeks overgaat tot de stijging van iPad-verkoop.
Investeerders kijken uit naar nieuwe iPhone

Apple hoeft zich overigens geen zorgen te maken. Investeerders kijken volgens Bachman reikhalzend uit naar de komst van de nieuwe iPhone, die later dit jaar wordt verwacht. Bachman: "Investeerders zijn goed op de hoogte van dit soort productcyclussen. We vermoeden dat Apple aandelen op een positieve manier zullen reageren in afwachting van de nieuwe iPhone."