In het kort: Microsoft gaat mensen ontslaan, Nokia's Lumia krijgt geen poot aan de grond en Oracle gaat maar liefst 88 gaten patchen. De fixes zijn onder meer voor gaten die direct zijn uit te buiten.

Microsoft gaat banen schrappen

Microsoft gaat een nog onbekend aantal banen schrappen. De reductie zal voornamelijk gebeuren in marketing en de advertentieafdeling, meldt persbureau AFP. Microsoft zegt het snijden in banen nodig te vinden om de organisatie in lijn te krijgen met de prioriteiten. Daarbij zouden Windows 8, Xbox en Skype de voorrang krijgen in marketing en advertising. Microsoft heeft verder geen cijfers over de kostenbesparing naar buiten gebracht. Dat zal mogelijk wel gebeuren bij de eerstkomende financiŽle kwartaalrapportage.
Nokia's Lumia krijgt geen voet aan de grond

Volgens de dataverzamelaars van Nielsen krijgt Nokia met zijn Lumia-smartphones maar geen voet aan de grond in de Verenigde Staten. Dat is des te meer schrijnend omdat de VS Microsofts thuismarkt is, Nokia heeft tot nu toe 330.000 Lumia-smartphones, met name de 900 en 710, verkocht, waarbij het 0,3 procent van de markt heeft. In totaal zou Windows Phone nu op 1,43 miljoen smartphones draaien, een marktaandeel van 1,3 procent.
Oracle dicht 88 gaten in kwartaalpatch

Oracle dicht maar liefst 88 gaten met zijn patch aanstaande dinsdag. Meerdere producten hebben dezelfde gaten, andere lekken zijn specifiek voor een bepaald product, Vier fixes zijn voor Oracles database, waarbij drie van de gaten via een netwerk door een aanvaller zijn uit te buiten zonder dat hij inloggegevens nodig heeft, schrijft Oracle in een aankondiging.

Van de patches zijn er 22 voor Fusion Middleware, waarbij acht van de gaten op dit moment zijn te exploiteren zonder dat daar inloggegevens voor nodig zijn. Een van de patches, voor het Fusion Middlewareproduct JRockit, heeft van Oracle de hoogste urgentie gekregen. Bij de voormalige Sunproducten worden 25 gaten gefixet, waaronder bij SolarisOS. Zes patches zijn voor de MySQL database. Oracle patcht eens per kwartaal. De laatste, in april, had eveneens 88 fixes.
Overnamestrijd in top Nederlandse ICT

De Nederlandse Microsoftdienstverlener Qurius, dat zichzelf te koop heeft gezet, wijst een mogelijke overname door de Detron Groep af. Detron, dat geleid wordt door ondernemer George Banken, had zijn belangstelling voor het bedrijf per brief gemeld. Banken wordt nog niet uitgenodigd, schrijft Channelweb. De ondernemer denkt, na de afwijziging, over vervolgstappen en heeft al eerder aangekondigd er mogelijk een rechtszaak van te maken. George Banken is al aandeelhouder in Qurius, dat aan de beurs staat genoteerd.