Meer dan 23.000 mensen hebben een phishingmail ontvangen van een incassobureau met de dreiging om de bijgevoegde vordering te betalen. De link in de e-mail verwijst naar een ge´nfecteerde website.

De Nationale Fraude Helpdesk, opgericht voor vragen en meldingen over fraude, kreeg afgelopen drie weken 23.000 meldingen binnen van mensen die een klacht hadden over een incassomail.

In de e-mail stond dat er nog openstaande bedragen ingevorderd moesten worden. Wie de vordering wilde bekijken moest op een link in de e-mail klikken. De betreffende link stuurt mensen door naar een website die vervolgens de computer probeerde te besmetten met malware.
Incassobureau heeft er niks mee te maken

Afgelopen donderdag ontstond extra ophef omdat de phisingmails nu ineens wel uit naam van een bestaand incassobureau gestuurd werd, in plaats van een incassobureau met een verzonnen naam. Het betreffende bedrijf, Straetus Incassobureau, heeft direct actie ondernomen en geeft op zijn website de waarschuwing weer dat mensen vooral niet op de link moeten klikken en dat zij niets van doen hebben met de rondgestuurde e-mails.

De overeenkomst met eerder verstuurde fraudemails is volgens de Fraude Helpdesk groot. Nog geen maand geleden werd in groten getale een gelijkende e-mail verstuurd in opdracht van een curator die meldde een vordering in te stellen in verband met een faillissement. De Fraude Helpdesk adviseert ook nu weer om een virusscan uit te voeren wanneer op de link geklikt is.