Het spel Angry Birds werd meer dan een miljard keer gedownload naar telefoons en tablets. De Finse maker Rovio probeert het succes van de slopende vogels te herhalen met de lancering van behendigheidsspel Amazing Alex.

Gisteren brachten de Finnen hun tweede titel uit in drie jaar naar Android en iOS. Amazing Alex is een behendigheidsspel waarbij de speler met veel te veel interactieve objecten een hele simpele taak moet uitvoeren. Het wordt ook wel de mobiele versie van de Rube Goldbergmachine [?] genoemd. Honda gebruikte het concept enkele jaren geleden om een tv-commercial mee te maken.

De trailer van Amazing Alex:
Het nieuwe spel is geen vinding van Rovio zelf, maar van een Amerikaanse ontwikkelaar. Rovio kocht de rechten, bouwde het spel om naar zijn eigen maatstaven en verkoopt het nu voor een dollar per download.

De lancering van het nieuwe spel moet ook een nieuwe inkomstenstroom op gang brengen. In 2011 leverden de Angry Birds-spellen een omzet van 75,4 miljoen euro op en een winst voor belasting van 48 miljoen euro. Zeventig procent van de omzet komt voort uit de verkoop van spellen en reclame daar in. De overige dertig procent komt uit merchandising en de verkoop van licenties. Tweehonderd partners mogen, tegen betaling, de Angry Birds gebruiken om hun eigen producten mee te maken. Dat kan variŽren van t-shirts tot mokken tot films.