Energiemaatschappij Eneco is begonnen met de uitrol van zijn innovatieve thermostaat Toon, die inzicht geeft in het energieverbruik. Eneco heeft zon 100 monteurs getraind om de eerste drieduizend exemplaren installeren. Enkele tienduizenden klanten hebben al een optie genomen op Toon.

Het energiebedrijf ontwikkelde nooit eerder een fysiek product. Twee jaar lang is gewerkt aan het ontwerp, de software en de hardware van de interactieve display voor aan de muur. Het apparaat is getest bij 113 verschillende gasmeters en 474 verschillende elektriciteitsmeters.

Toon is een thermostaat die naast het regelen van de temperatuur direct op de display actueel inzicht geeft in het energieverbruik en -kosten. De consument staat zo zelf aan het roer, en dat maakt besparen eenvoudig, zegt Eneco.

Toon laat met behulp van duidelijke grafieken en staafdiagrammen exact zien hoeveel gas- en stroom op dat moment verbruikt wordt; of dit veel of weinig is en hoe zich dit verhoudt tot het verbruik over de afgelopen dagen, weken of maanden. Het verbruik wordt daarbij op basis van de persoonlijke energietarieven ook in euros vermeld.

Tenslotte beschikt Toon over een gebruiksvriendelijk touchscreen en biedt het ook actuele weer- en verkeersinformatie, zoals buienradar.

Eneco verwacht nog dit jaar de eerste nieuwe diensten toe te voegen, waaronder bediening via de mobiele telefoon.