Klanten van PostNL kunnen hun papieren direct mailings interactiever gaan maken met de technologie van Layar.

Daartoe sluiten de partijen een overeenkomst die ze vandaag bekend maken. PostNL omschrijft het als ‘onzichtbaar linken van direct mail naar een website’. Ontvangers de post moeten wel nog de Layarsoftware op hun telefoon zetten om de interactieve elementen te kunnen zien.

Dat werkt ongeveer zo:

De uitingen op het mobiele scherm zijn vervolgens te koppelen aan hyperlinks naar sites of shops. Het blijkt echter dat dat de flessenhals is bij campagnes die via Layar lopen. Tijdens de presentatie van zijn nieuwe proposite, eerder deze week, vertelde het blad Linda aan Twinkle dat adverteerders vaak geen mobiele landingspagina’s hebben om het innovatieve verkeer naartoe te gidsen. Linda is een van de eerste bladen die Layartechnologie in zijn magazine toepast.

De samenwerking tussen Layar en PostNL is een voortzetting van een eenmalige actie waarbij het postbedrijf de augmented reality-technologie in zijn eigen blad magazine verwerkte. Dat blad plofte eind maart op zes miljoen Nederlandse deurmatten.

Layar heeft 23 miljoen gebruikers. De software wordt een miljoen keer per maand gedownload. Uitgevers die hun papieren titels met interactieve elementen van Layar willen verrijken, betalen daar per augustus vijtien euro per pagina voor of duizend euro voor honderd pagina’s.