Wetenschappers van het MIT hebben een nieuwe 3D-techniek gevonden waarbij de huidige 3D-technieken in het niet zouden vallen. 'High Rank' moet dezelfde ervaring als bij een hologram geven.

Het Media Lab van MIT ontwikkelt een nieuwe 3D-techniek die uiteindelijk toepasbaar moet zijn in displays van televisies. In tegenstelling tot de huidige 3D-technieken, zoals in bioscopen of bijvoorbeeld de Nintendo 3DS, verschilt het perspectief wel vanaf verschillende kijkpunten.

In plaats van de overduidelijke illusie van 3D die nu gecreŽerd wordt, moeten deze nieuwe generatie 3D-schermen een meer realistische ervaring tot stand brengen, schrijft het instituut op zijn website.

'Soortgelijke ervaring als hologram'
Het project is omgedoopt tot High Rank 3D (HR3D). Door middel van het toepassen van een extra LCD-scherm in het display moeten kijkers - zonder bril - een soortgelijke ervaring krijgen als bij een hologram. De hologramtechniek is volgens MIT op dit moment moeilijk toepasbaar vanwege de complexe hardware die ervoor nodig is. HR3D lost dit op door het inbouwen van een extra LCD-scherm.

MIT geeft in de video een indicatie van de techniek met drie LCD-panelen van HR3D:"Niets kan tippen aan de kwaliteit van holografie, maar het probleem is dat hologrammen niet bewegen. Om dat voor elkaar te krijgen in real-time heb je hele kleine pixels nodig, kleiner dan alles die wat we nu op grote schaal kunnen bouwen voor lage kosten. De oplossing zijn LCD's: ongelooflijk ontwikkelt en goedkoop", aldus wetenschapper Douglas Lanman van MIT.

CommerciŽle toepassing is mogelijk
Het voordeel is daarnaast dat deze HR3D-techniek met extra LCD-laag ook niet moeilijk is te bouwen, stellen de onderzoekers. Daarmee is het aantrekkelijk voor commerciŽle doeleinden en kan het mogelijk op korte termijn kan worden geÔmplementeerd in nieuwe generatie televisies.

De MIT-wetenschappers leggen de werking van hun nieuwe 3D-techniek uit: