Televisie kijken duurder


Televisie kijken in Amerika is vorig jaar veel duurder geworden. Ook in Nederland is er een trend te zien dat tv-abonnementen stijgend zijn. Of het dezelfde proporties als in Amerika gaat aannemen is de vraag.

Wel kan gezegd worden dat Europa en dus ook Nederland in veel gevallen trendwijzigingen op de Amerikaanse televisiemarkt overneemt. Amerikaanse huisgezinnen kregen in 2011 met een forse prijsverhoging van 7,2 procent te maken. In Amerika is een huishouden gemiddeld 64 euro per maand aan abonnementen voor het kijken van tv-zenders kwijt. Dit bedrag is zonder internet en telefonie dat veel in triple play abonnementen, die in Nederland vaak Alles-In-1 pakketten worden genoemd.

Wel meer zenders
In Amerikaanse zenderpakketten zijn wel meer tv-zenders als in Nederland opgenomen. Dat verklaart ook voor het grootste gedeelte dat de gemiddelde prijs voor een tv-abonnement veel hoger zijn. Ondanks de prijsverhoging van 7,2 procent is het aantal zenders in Amerikaanse zenderpakketten niet significant hoger geworden. Een groot deel van de prijsverhoging kan dus een stijgende verkoopprijs van het product gekenmerkt worden.


Hogere prijs in Nederland
De afgelopen maanden hebben enkele tv-aanbieders de prijs voor tv-pakketten naar boven aangepast. Onlangs verhoogde KPN de prijs van Interactieve TV nog met 1 euro per maand. Digitenne werd 50 eurocent per maand hoger. Een deel van de UPC-klanten kregen te maken met een prijscorrectie omdat UPC enige tijd een te lage prijs bij Alles-In-1 pakketten heeft doorberekend. Ook verhoogde UPC de prijs van het aanvullende Sport1-abonnement naar de marktconforme prijs. Abonnees bij Caiway zijn ook meer voor het basispakket gaan betalen.


Geschreven door: Jarco Kriek