Auteursrechtenorganisatie Stemra heeft een componist onvoldoende vergoeding betaald voor het gebruik van zijn muziek in een antipiraterij-spot op DVD’s. Volgens Stemra was het te kostbaar om tot inning van de gelden over te gaan gezien de grote schaal waarop de spot is gekopieerd.

De componist leverde volgens de Telegraaf in 2006 op verzoek muziek aan voor een anti-piraterij spot. Hij droeg het zogenoemde mechanisch reproductierecht - het recht om toestemming te verlenen als zijn werk wordt vastgelegd op geluids- en/of beelddragers en verveelvoudigd en verspreiden - over aan Stemra. In ruil kreeg de componist het recht betalingen voor zijn werk te ontvangen.


In oktober 2007 komt de componist erachter dat de spot voorbij komt op de DVD Harry Potter en de Orde van de Feniks. In 2007 en 2008 meldt hij bij Stemra dat hij hiervoor geen betaling heeft ontvangen. Eind 2008 betaalt Stemra hem alsnog een voorschot van €15.000 voor gebruik van de spot. De componist neemt hier echter geen genoegen mee. “Zoals hedenmiddag (…) besproken, denk ik dat het gestelde bedrag van de schikking niet de totale lading zal dekken. Het gaat hier om miljoenen verkochte dvd’s van Harry Potter tot Zwartboek en nog honderden succesvolle titels meer”, zo schrijft hij volgens de Telegraaf in een reactie aan Stemra. De rechtbank Amsterdam vindt dat Stemra beter haar best had moeten doen om het misbruik van auteursrechten te voorkomen. [Telegraaf/Radio.NL]