Een van de grootste fabrikanten van winkelkassaís NCR gaat mobiele betalingen faciliteren met Silver. Daarbij kan een iPad dienst doen als elektronische kassa.

NCR lanceerde gisteren in de Verenigde Staten Silver, een cloudgebaseerde point-of-sale (POS) oplossing voor het midden- en kleinbedrijf. Een iPad of iPhone kan met behulp van een app en een kaartlezer fungeren als kassa. Consumenten hoeven de kaart alleen door de lezer te halen.

Het grote voordeel is mobiliteit. De verkoper is niet gebonden aan een winkel, maar kan de kassa op markten en tentoonstellingen gebruiken.

Hoewel er meer oplossingen zijn met mobiele betalingen op iPads met kaartlezers, zit hem de kneep in de backoffice: via de app en de cloud krijgen gebruikers inzicht in hun betalingen, via uitgebreide grafieken.

De technologie heeft de afgelopen maanden proefgedraaid in de Amerikaanmse stad Atlanta. Ondernemers betalen 39 dollar per maand, uiteindelijk wordt dat verhoogd naar 79 dollar.

Het is niet zomaar een bedrijf dat in deze markt stapt. De geschiedenis van de National Cash Register Company uit Dayton, Ohio gaat helemaal terug naar 1884, toen het de mechanische winkelkassa op de markt bracht. Voordat het door telecomreus AT&T werd overgenomen (en weer werd verzelfstandigd) maakte het bedrijf in de jaren tachtig ook nog even computers. Tegenwoordig maakt men vooral bankautomaten. De omzet in 2011 bedroeg 5,4 miljard dollar.

De multinational heeft diverse internationale vestigingen. NCR heeft in Nieuwegein een vestiging gehad die modems en encryptie-apparatuur ontwikkelde om de eerste bankterminals en pinautomaten via data- en telefonienetwerken op elkaar aan te sluiten.

Volgend jaar zal de Silver-oplossing ook geschikt zijn voor Android, maar de internationale uitrol blijft voorlopig beperkt tot Engeland, BraziliŽ en China.

Het Nederlandse bedrijf Softwear heeft ook een onlinekassa ontwikkeld voor de iPad, maar dan specifiek voor de modebranche. Daarbij kunnen transacties ook offline worden opgeslagen.