Vooral Windows RT trekt antitrustaandacht EC

De Europese Commissie onderzoekt niet alleen Microsofts browserkeuzefout in Windows 7, maar breidt de antitrustblik uit. Ook Windows 8 en RT zouden browsers benadelen.

.
De antitrustdivisie van de EC heeft klachten gekregen van verschillende bedrijven, meldt persbureau Reuters. In reactie daarop onderzoekt de Commissie nu of Microsoft concurrerende browsers buitensluit of benadeelt op het aankomende Windows 8 en op de variant daarvan voor apparaten met ARM-processors.

Browserfout Windows 7
Microsoft geeft tegenover Reuters geen commentaar en het bedrijf verwijst Webwereld naar de formele reactie op de net ontdekte browserfout in Windows 7. Begin vorig jaar heeft het eerste patchpakket (service pack 1) voor dat besturingssysteem namelijk het browserkeuzescherm verwijderd. Dat scherm is verplicht door de EC als onderdeel van de schikking met Microsoft nadat het bedrijf schuldig is bevonden aan monopoliemisbruik op de browsermarkt.

Het weglaten van het keuzescherm in SP1 voor Windows 7 is volgens Microsoft een technische fout van de eigen SP1-ontwikkelaars geweest. De browserbeperkingen in Windows 8 en RT daarentegen zouden dat zeker niet zijn. EC-woordvoerder Antoine Colombani zegt tegen Reuters dat de Commissie beschuldigingen onderzoekt dat Microsoft browsers van derden geen toegang biedt tot volledige api's (application program interfaces) in de aankomende Windows-versie.

Tabletvariant in het vizier
Het onderzoek lijkt vooral te draaien om de ARM-variant van Windows 8. Van dat zogeheten Windows RT is al bekend dat alternatieve browsers daarop beperkt worden. Onder meer Firefox-maker Mozilla heeft daar openlijk alarm over geslagen. De open source-stichting klaagt dat Microsoft alleen het eigen Internet Explorer toestaat op de ARM-variant van Windows 8. Chrome-maker Google steunt de bezwaren van Mozilla.

De beperking voor alternatieve browsers zou dienen om het energieverbruik te bewaken en de systeemstabiliteit te waarborgen. Microsoft heeft diezelfde argumenten al aangevoerd voor het in de ban doen van plug-ins voor de browser die draait in de touch-interface Metro. De pc-variant van Windows 8 heeft daarnaast nog wel een desktopinterface waar browsers wel plug-ins mogen gebruiken. Die klassieke desktopomgeving is op Windows RT echter afgesloten voor externe software-ontwikkelaars.

Beperkte Metro-omgeving
De softwarereus heeft dat ook bevestigd aan Webwereld: "Het enige pakket dat nu geïnstalleerd kan worden op ARM in de Classic-shell is Office", antwoordde marketingmanager Joris Jan Goos van Microsoft Nederland in mei. Daarmee is Windows RT voor softwaremakers alleen toegankelijk via de Metro-interface, die geen reguliere pc-code draait.

Verder is Metro de standaardinterface, ook op pc's met x86-processors. Metro-apps zouden hierbij geen toegang hebben tot de gewone Windows-api's, dus van de traditionele desktop. Het is wel mogelijk om applicaties die draaien in die klassieke desktopomgeving zich te laten presenteren in de Metro-gui. Mozilla concludeert dat Firefox op alleen Metro hierdoor dusdanig beperkt is dat het te traag werkt om bruikbaar te zijn voor eindgebruikers.

Dubbele IE10, mét Flash
Microsoft zelf heeft twee uitvoeringen van zijn eigen browser Internet Explorer (IE10) in Windows 8: één voor Metro en één voor de desktop. IE10 heeft geen plug-ins, maar komt wel met Adobe's multimedia-afspeler Flash ingebakken. De Amerikaanse Senaat heeft ook een onderzoek ingesteld naar het vermeende voortrekken van IE10 op Windows RT.