Het is 20 jaar geleden dat de eerste foto op het wereldwijde web werd geupload. De foto is van de comedy-groep Les Horribles Cernettes en werd op 18 juli 1992 online gezet.

Een foto van een comedy-groep bestaande uit enkel vrouwen lijkt niet een erg voor de hand liggende eerste foto op het internet. Toch is het logischer dan het lijkt want de dames zijn de vrouwen en vriendinnen van de wetenschappers die bij CERN in Geneve werkten in Zwitserland. CERN is de Europese organisatie voor atoomonderzoek die de laatste tijd in het nieuws stond vanwege het Higgs boson-deeltje maar ook aan de wieg stond van het WWW in 1989.



Les Horribles Cernettes

De vrouwen en vriendinnen van de wetenschappers vormden de groep Les Horribles Cernettes en de promotiefoto voor een cd-cover werd de eerste foto die op internet kwam te staan. Via Tim Berners-Lee van CERN, gezien als een van de grondleggers van het web, kwam de foto online te staan. Naar verluidt was hij fan van travestie en wilde hij graag de foto van de vrouwen in hun jurken om de nieuwe foto-ondersteuning voor het web te testen.

Of het exact 18 juli was, is niet bekend want er waren destijds wat problemen met het uploaden van de foto omdat de GIF-interface nog niet helemaal naar behoren werkte. Ondanks dat ze op de eerste foto op internet figureerden, is de groep Les Horribles Cernettes nooit doorgebroken. Vorige week zaterdag gaven ze hun allerlaatste concert.



De gif werd bewerkt met de eerste versie van Photoshop op een Macintosh



De originele foto werd genomen met een Canon EOS 650



[Via: Techspot]