Internetvrijheidstrijders verenigen zich

De Internet Defense League gaat vanavond officieel van start als 'bevrijdingsorganisatie voor het internet'. Wereldwijd moet er een opstand komen tegen bedreigende wetten als ACTA en SOPA.

Bedrijven, organisaties en particulieren die zich inspannen voor de vrijheid van en op het internet wil zich verenigen om georganiseerd tegenwicht te bieden aan bedreigingen van bijvoorbeeld de anti-piraterijwetten SOPA en ACTA.

De lancering van de Internet Defense League (IDL) gaat vanavond wereldwijd, in Londen, New York, San francisco, Washington en Ulaanbaatar (Mongolie), groots gevierd worden, zo is het plan. Op de website van de IDL worden internetgebruikers opgeroepen zich aan te melden bij het initiatief met als doel een groot collectief te vormen om de vrijheid van internet te kunnen verdedigen.

Vechten tegen wetsvoorstellen
Met de aanmelding geven internetgebruikers aan dat zij mee willen vechten tegen eventuele toekomstige wetsvoorstellen die de internetvrijheid willen beperken. Mensen die een website beheren kunnen een code embedden die het logo van de IDL op de eigen site weergeeft, waarmee ze openlijk steun betuigen.

Diezelfde code kan ook fungeren als alarmsignaal. Gebruikers die stuiten op een poging om de internetvrijheid te beknotten, kunnen daarmee de andere leden waarschuwen en oproepen om in actie te komen. Ook kan de IDL via dat netwerk aan de internetgemeenschap nieuwe acties kenbaar maken.

"Wanneer de vrijheid van het internet in gevaar is en we miljoenen mensen nodig hebben om in actie te komen, dan zal de IDL zijn leden vragen om bijvoorbeeld prominente politici te bellen of mailen", meldt de IDL. Met de combinatie van websites en sociale netwerken zegt de IDL een goed bereik te hebben waardoor een groot effect bereikt kan worden. De site was al in de lucht maar vanavond is de officiële lancering van de protestgroep.

Logo van lolcats
Een onderdeel van de IDL-lancering is een feest, gegeven in de steden die zich door middel van sponsoren aangemeld hebben. Daarbij wordt het logo van de IDL met een laserprojectie in de lucht getoond. Het geprojecteerde logo, afbeelding van een boze kat, is afgeleid van 'lolcats' die op internet symbool geworden zijn voor de internetvrijheid.

De laserprojectie is een knipoog naar de vleermuisprojectie die in de Batmanfilms te zien is. Niet geheel toevallig is vrijdag ook de première van de nieuwste Batmanfilm van TimeWarner. De filmmaatschappij wil internetrestricties tegen illegaal downloaden en de pro-PIPA senator Patrick Leahy, heeft zelfs een klein rolletje in de nieuwe Batmanfilm gekregen.

IDL is bedoeld als een permanente organisatie die ook als waakhond zal optreden wanneer de vrijheid van internet in gevaar komt. In januari dit jaar hadden websites als Wikipedia, WordPress en Google een dag lang hun site op zwart gezet uit protest tegen de SOPA wet in Amerika. In totaal hebben duizenden websites toen meegedaan met de 'blackout'actie.