Pownews berispt voor uitzending ex-bestuurder Buma


Pownews had oud-bestuurslid van Buma/Stemra Jochem Gerrits in een uitzending in november 2011 niet corrupt mogen noemen. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek donderdag beslist. In de tv-uitzending bood het oud-bestuurslid de auteursrechtenorganisatie zijn diensten aan voor geld.

In de uitzending van 30 november is in een telefoongesprek te horen dat Gerrits zich wilde inzetten voor een miljoenenclaim van de componist Melchior Rietveldt. In ruil daarvoor vroeg Gerrits een derde van de opbrengst. Gerrits stapte na de uitzending per direct op als bestuurslid van Buma/Stemra.


De oud-bestuurder klaagde bij de raad dat hij niet wist dat het telefoongesprek opgenomen werd. Ook zouden in het gesprek uitspraken aan hem zijn ontlokt en was in de uitzending slechts een montage van het gesprek te horen en niet het daadwerkelijke telefoongesprek dat een halfuur duurde. De raad oordeelde op deze punten dat Pownews journalistiek onzorgvuldig heeft gehandeld.


Hoewel Pownews later een link naar het hele telefoongesprek op de website plaatste, vond de raad dat niet voldoende. De raad vraagt Pownews nu de uitspraak over Gerrits in een uitzending te behandelen of online te zetten. [Novum/Radio.NL]