Voor het eerst sinds 1986 heeft Microsoft een kwartaal met verlies gedraaid. Over het tweede kwartaal bedroeg het nettoverlies 492 miljoen dollar, terwijl een jaar eerder nog een miljardenwinst werd geboekt.

Dat verlies is grotendeels het gevolg van de afwaardering van 6,2 miljard dollar op het online reclamebedrijf aQuantive, waarvan Microsoft heeft moeten toegeven dat het een miskoop is geweest. Ook de investeringen in zoekmachine Bing hebben nog niet veel opgeleverd.

Microsoft lijkt verder de invloed te merken van dalende pc verkopen nu de klassieke pc steeds meer concurrentie krijgt van tablets en smartphones.

De omzet van Microsoft steeg van 17,4 miljard dollar tot 18 miljard dollar. Over het hele (afgelopen) boekjaar behaalde Microsoft een nettowinst van bijna 17 miljard dollar tegen 23,2 miljard dollar in 2010/2011.

Voor nieuwe omzet moet het dit najaar te verschijnen Windows 8 gaan zorgen. Daarnaast lanceert Microsoft voor het eerst zijn eigen tablet, hoewel de verkoop beperkt blijft tot een tiental winkels van Microsoft zelf.