Het weer van de afgelopen weken en problemen met de verwerking van de kabels zorgen voor ernstige vertraging van de herbouw van de 303-meter hoge zendmast Smilde. De nieuwe zendmast in Hoogersmilde zal dus niet, zoals eerder aangekondigd, begin augustus operationeel zijn, maar een of twee maanden later.

Volgens de antennebouwer Volker Wessels was het weer in de maanden juni en juli dermate slecht, dat er flink wat werkbare dagen verloren gingen.


Daarnaast zorgden de aanvullende eisen, die waren gesteld door de masteigenaar Novec m.b.t. tot een ander type kabel, eveneens voor ernstige vertraging. De nieuw voorgeschreven kabels raakten bij montage regelmatig defect. De oorzaak daarvan is momenteel onderwerp van onderzoek.


Het herstel van het bereik van radio- en tv-zenders in Noord Nederland zal hierdoor waarschijnlijk met een tot twee maanden worden vertraagd. Bekijk hier een filmpje over de bouw van de zendmast.


Voor de luisteraars verandert voorlopig niets, de steunzenders blijven in de lucht tot de zendmast in Hoogersmilde klaar is. Voor de kijkers aan de rand van Drenthe is de situatie nog onzeker.


RTV Drenthe: "Deze mensen kunnen nu via digetenne ons kanaal ontvangen en het is nog de vraag of dat na 1 augustus ook zo is." [Radio.NL]