SES toont Ultra HD en SAT-IP op IBC


Het Luxemburgse satellietbedrijf SES toont op de IBC 2012 beurs in Amsterdam veel nieuwe technologieŽn. Hieronder bevindt zich ook Ultra HD (UHDTV) en SAT-IP.

De IBC broadcastbeurs wordt dit jaar van 7 tot en met 10 september in de RAI in Amsterdam georganiseerd. Tijdens deze beurs tonen onder meer elektronicabedrijven, tv-zenders, tv-aanbieders en satellietbedrijven toekomstige producten en diensten. Satellietbedrijf SES pakt dit jaar tijdens de IBC uit met het tonen van diverse nieuwe technieken.

Ultra HD op herhaling
De Britse omroep BBC toonde vorig jaar op de IBC 4K Ultra HD aan bezoekers. Dit jaar toont SES op haar stand (Hall1 1.B51) wederom 4K Ultra HD. Dit jaar worden de Ultra HD beelden die bezoekers op de beurs zien live via de satelliet uitgezonden. Daarbij wil SES benadrukken dat voor nieuwe Ė meer bandbreedte verlangende Ė technieken het verspreiden van het aanvoersignaal via de satelliet de beste keuze is. Naast Ultra HD kan men op de IBC-stand van SES ook naar demoís 3D en Hybride TV kijken.


SAT-IP belangrijke ontwikkeling
Maar de meest prominente nieuwe techniek die bij SES op de IBC te zien is, is SAT-IP. Bij SAT-IP wordt een satellietsignaal naar IP omgezet. Daarna kan men in de huiselijke omgeving gebruik maken van internetdiensten op diverse apparaten. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan tablet, PC, laptop, smartphone, internettelevisies en spelconsoles. Het is met SAT-IP ook mogelijk om een compleet zenderaanbod via IPTV aan de klanten aan te bieden. Hierdoor kan men ook HD-kanalen met grotere bandbreedte aanbieden, bijvoorbeeld in 1080p. Bij SAT-IP hoeft men in dit soort gevallen geen externe internetaansluiting te gebruiken.


Geschreven door: Jarco Kriek