De herbouw van de zendantennes in de mast van Smilde heeft tot mogelijk twee maanden vertraging opgelopen. RTV Drenthe stelt dat vanaf augustus de ontvangst zelfs slechter wordt.

Broadcast Partners heeft in een persverklaring laten weten dat het slechte weer van de voorgaande weken werken aan de antennes op grote hoogte vaak belemmerde. Daarnaast is er volgens Broadcast Partners, dat een groot deel van de radiozenders exploiteert, er regelmatig een probleem met de bekabeling. Op last van de masteigenaar Novec moet een ander soort bekabeling worden gebruikt, die bij montage volgens BroadcastPartners vaak defect raakt.


Ontvangst TV Drenthe weer slechter
Volgens RTV Drenthe vallen de tijdelijke steunzenders van de omroep via Digitenne na 1 augustus waarschijnlijk weg, terwijl de hele antenne installatie, ook die van Digitenne, pas half september zal worden opgeleverd. RTV Drenthe waarschuwt dan ook voor mogelijk weer slechtere ontvangst in de randgebieden. Dit geldt uitsluitend voor de tv-zender want de steunzenders voor Radio Drenthe blijven in de lucht tot in ieder geval de mast weer volledig in bedrijf is. TV Drenthe is in alle gevallen ook ongestoord via de Astra 3 satelliet te ontvangen.


Radiozenders hoger vermogen
Vanaf dit najaar zullen alle signalen vanaf de zendmast in Hoogersmilde dan uiteindelijk weer op de oorspronkelijke sterkte moeten uitzenden. Dit was al het geval met de zenders vanaf Lopik/IJsselstein, alwaar de zendmast vorig jaar ook uitviel. Intussen is ook bekend geworden dat de oorspronkelijk geplande verhoging van het vermogen van Radio 1 (98.9 FM), Radio 2 (92.6FM) en Radio 3FM (96.8FM) doorgang kan gaan vinden. Daarover voert Broadcast Partners nu overleg met Novec. De frequentie van Radio 4 (94.3) kan niet met hoger vermogen uitzenden vanaf Lopik, omdat in het noorden van BelgiŽ VRT Radio 1 (94.2) dan te veel storing zou kunnen ondervinden.


Geschreven door: Jan-Hein Visser