De openingsceremonie van de Olympische Spelen vrijdagavond in Londen is in Nederland door ruim 2,8 miljoen mensen bekeken. Daarmee pakte de uitzending overtuigend het 'goud' op de vrijdagavond. Het achtuurjournaal werd tweede met een kleine 1,8 miljoen kijkers, voor Studio Sportzomer met bijna 1,6 miljoen.

De officiŽle opening van de Spelen werd beter bekeken dan vier jaar geleden. De ceremonie in Beijing trok in 2008 ongeveer twee miljoen kijkers. Het verschil kan te maken hebben met het grotere tijdsverschil tussen Nederland en China dan tussen Nederland en Engeland.


Wereldwijd keken mogelijk meer dan een miljard mensen naar het door regisseur Danny Boyle gecreŽerde spektakel. Vier jaar geleden tijdens de Spelen in Beijing keken er volgens het Amerikaanse marktonderzoekbureau Nielsen een miljard mensen en trok het toernooi in totaal 4,7 miljard kijkers. De Spelen trekken iedere editie meer kijkers.


De opening in Londen werd afgetrapt door Tour de France-winnaar Bradley Wiggins. In de drie uur durende show in het Olympisch Stadion kwamen verder onder meer James Bond-acteur Daniel Craig, koningin Elisabeth en Rowan 'Mr. Bean' Atkinson voorbij. [Novum/Radio.NL]