BBC klaagt over beeldverslag Olympisch wielrennen


De Britse publieke omroep BBC heeft bij Olympic Broadcast Services (OBS) geklaagd over het aangeleverde beeldverslag van het wielrennen. De NOS brengt in opdracht van OBS het wielrennen in beeld.

De klacht gaat overigens niet over de werkzaamheden van NOS-regisseur Pim Marks en zijn team van Nederlandse technici en cameramensen. Het wielrennen op de weg voor mannen werd door het Nederlandse team goed in beeld gebracht.

Te weinig tussentijden
De klacht van de BBC gaat over het ontbreken van voldoende tijdinformatie tijdens de koers. Door een technisch gebrek waren er veel minder meldingen in beeld over de achterstand die achtervolgers op de koplopers hadden. Kenners denken dat mede hierdoor het Britse team sprinter Mark Cavendish niet op tijd aan de leiding van de wedstrijd heeft kunnen brengen. Bij de Olympische wedstrijden mag er ook geen gebruik van mobiele communicatietechnieken tussen ploegleiders en wielrenners gemaakt worden. De combinatie van voldoende tijdinformatie via tv-uitzendingen en de mobiele communicatie zorgt er in het wielrennen voor dat het achtervolgende peloton net voor de finish koplopers heeft ingehaald.


Commentatoren
De klacht van de BBC gaat officieel niet over het inhoudelijk verloop van de koers. De BBC heeft geklaagd over het gebrek van tijdinformatie voor haar commentatoren. De OBS heeft laten weten dat er GPS-problemen het Olympisch wielrennen voor mannen zijn opgetreden. OBS doet er alles aan om deze problemen voor de start van andere Olympische wielrenkoersen verholpen te hebben.


Geschreven door: Jarco Kriek