Meer veiligheid in het verkeer kan bereikt worden als we onze handen maar op het stuur kunnen houden. Ingenieurs willen al veel langer de afleiding in de auto beperken tot een minimum, met een maximale aandacht voor de weg tot gevolg. Maar hoe moet het dan met de bediening van de radio?

Er is een oplossing in de maak. In plaats van naar knoppen te moeten grijpen om muziek, navigatie, verwarming, airco en telefonie te regelen, kunnen we dit binnenkort met eenvoudige... lichaamstaal.

Het Britse Harman heeft zopas een gadget met een infraroodsensor ontwikkeld die op het dashboard geïnstalleerd wordt om de gezichtsexpressies en eenvoudige handelingen te registeren van de bestuurder. Een inwendige computer vertaalt vervolgens de lichaamstaal in een aantal commando's.

Met een eenvoudig knipoogje, dat door de technologie ondscheiden wordt van het standaard knipperen, springt de radio aan of uit. Een knikje naar links doet het volume stijgen, terwijl een knik naar rechts voor het omgekeerde effect zorgt. Eén tactische tik op het stuur is voldoende om een liedje te skippen of van radiozender te veranderen.

Door het typisch telefoongebaar te maken, gevolgd door de naam van de gewenste contactpersoon, kan je op 1, 2, 3 veilig bellen. Ook airco en verwarming kunnen met één gebaar geregeld worden, door je hand op- of neerwaarts te bewegen boven de versnellingspook.

Nu het prototype getest en goedgekeurd is, wordt deze intelligente wagen binnen dit en drie jaar op de markt verwacht. "We testen volop verder om een concrete lijst met gebaren op poten te zetten die wereldwijd in elke wagen kan worden toegepast", klinkt het.