Logistiek medewerkers van Zalando krijgen 7,01 euro per uur betaald, mogen niet zitten, hebben een keet als toilet en voelen zich uitgebuit.

Online modewinkel Zalando krijgt een storm van kritiek over zich vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de magazijnen. Die kwamen afgelopen weekend aan het licht tijdens een reportage van de ZDF. Een medewerkster: “Zitten? Dat doe ik stiekem als niemand het ziet.”

De half uur durende reportage laat met behulp van een verborgen camera zien hoe de werksituatie in een van Docdata gehuurde magazijn is. Het toilet is een bekladde keet die middenin de hal staat en door zeker honderd man wordt gebruikt. Kluisjes om persoonlijke spullen op te bergen zijn er niet en de werkdruk op nieuwelingen wordt na drie dagen al fors opgevoerd. Medewerkers moeten zeker 45 uur stuks verzendingen of retouren verwerken.

Het betreffende logistieke centrum ligt in het oosten van Duitsland. Er werken derhalve veel Polen. Die klagen niet over de arbeidsomstandigheden, omdat ze er financieel netto vier keer meer overhouden dan bij een baan in hun thuisland tweehonderd kilometer verderop.

Een geraadpleegde professor met kennis over arbeidsrecht zegt dat ook Amazon (zeven logistieke centra in Duitsland) ook onder marktgemiddelde voor de logistieke sector betaalt. “Het is niet te ontkennen dat er een ander Duitsland bestaat dat we niet kennen. Daar wordt slecht tot miserabel betaald.”

Zalando reageert op zijn blog met: “Bedankt voor de feedback. Dat vinden we belangrijk en helpt ons onszelf constant te verbeteren. We herkennen ons niet in de situatie die de reportage schetst. In Großbeeren werken we met een partner samen die grotendeels verantwoordelijk is voor het personeel en de processen.”

Eerder deze maand werd bekend, dat de omzet van de modewinkel in 2011 verdrievoudigde tot 510 miljoen euro. De lage personeelskosten bij de afdeling Logistiek konden er niet voor zorgen dat het nettoresultaat met zwarte pen konden worden geschreven.