IZettle, een bedrijf dat telefoons en tablets omtovert in mobiele kassa’s, mag geen betalingen meer verwerken voor passen van Visa.

Visa trekt zijn steun voor iZettle per 1 augustus in. Dat geldt voor Denemarken, Finland en Noorwegen. In Engeland, waar de Zweden sinds kort ook actief zijn, werd Visa nooit geboden als betaaloptie. Ambulante ondernemers die hun telefoon of tablet als kassa gebruiken (video) kunnen wel nog geld innen via MasterCard, American Express, Diners Club en debetkaarten.

Directeur Jacob de Geer geeft in zijn blogbericht wel enige hoop dat de Visastop een tijdelijke maatregel is. “Hopelijk kan ik binnenkort vertellen dat we deze teleurstellende situatie hebben opgelost.”

Wat er ten grondslag ligt aan het kennelijke dispuut is niet duidelijk. Wel is het zo dat Visa een strategische investering heeft gedaan in Square, een veel grotere en wat oudere variant van iZettle. Die richt zich vooralsnog enkel op Amerika. IZettle daarentegen werkt in Europa en heeft Visa’s grootste concurrent, MasterCard, sinds juni 2012 als aandeelhouder.