Kledingmerk Benetton staat op het punt in verscheidene landen een webwinkel te openen. Nederland moet nog even wachten.

Een grote digitale plakkaat op de site verraadt de intenties. Wanneer de winkel exact live gaat, is nog niet bekend. Evenmin geeft het bedrijf details over het assortiment dat het in zijn eigen verkoopkanaal zal bieden.

De uitgave W&V vroeg de Italianen naar de plannen en kreeg als antwoord dat mogelijk deze maand nog vier shops live gaan. Het gaat om Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Benetton heeft twee redenen om eigen webwinkels te openen. Aan de ene kant verlaagt het de kosten voor het directe verkoopkanaal. Maar wellicht nog belangrijker, is dat het zijn verkoopapparaat en bereik in stand houdt. In het laatste kwartaalbericht geeft de directie namelijk aan, dat de economische crisis grote impact heeft op de detailhandel. Daardoor kan het kledingmerk minder handel kwijt aan de tussenhandel, wat de omzet drukt.

Dat was ook te zien aan de resultaten over het eerste kwartaal (PDF). De omzet daalde met 5,5 procent tot 425 miljoen euro. De omzet in het directe verkoopkanaal (fysieke eigen winkels en binnenkort de webshops) nam toe met 6,1 procent.

Het bedrijfsresultaat daalde met 64 procent tot twaalf miljoen euro en de directie zegt dat er weinig vooruitzichten op verbetering zijn. De nettowinst halveerde bijna tot tien miljoen euro.