René van der Gijp gelooft niet in Britt Dekker

René van der Gijp heeft weinig vertrouwen in RTL-collega Britt Dekker. Dat laat hij weten in het AD. Van der Gijp denkt dat Dekker sterk overschat wordt. “Britt Dekker, die met die tuinslang van een Ymke Wieringa een talkshow wil maken. Er is dus bij RTL een gek die dat voorstelt en zij denkt bloedserieus dat ze dat kan. Ik zeg: Britt, schat als jij tachtig uur tv-opnamen maakt, kan je er tien minuten van uitzenden. Maar ja, goed telt niet, puur wat scoort“, vertelt de bekende voetbalanalist.

Wel vaker kijkt hij met verbijstering naar de tv. “Eva Jinek en Bram Moszkowicz samen bij Mart Smeets. Wat verbazingwekkend eng, nep, fout en griezelig. Slachtoffers van hun eigen ego’s en zelfoverschatting. Fascinerend en tenenkrommend dat zij zichzelf zo neerzetten. De rillingen liepen over mijn rug. Ik vond het zó erg dat ik als een soort sm ook de herhaling heb bekeken.”

Alles gaat om de kijkcijfers af, weet ook Van der Gijp. “Kijk naar Paul de Leeuw: hij is helemaal niet zo heel veel anders dan toen hij scoorde met die aidspatiënt op dat bankie. Nog altijd diezelfde druktemaker die een beetje schreeuwt, niet luistert naar anderen en zichzelf erg belangrijk vindt. Alleen: zijn formats slaan minder aan en dan ben je ineens een has been.”

“Of die SBS-baas Tina Nijkamp. Het Gooi lag aan haar voeten alsof ze het zevende wereldwonder was: ‘ze is zo gericht bezig’ en ‘wat een ongekende feeling heeft ze met het volk’. Anderhalf jaar verder vindt iedereen haar de grootste onbenul van Hilversum.”