KORT: Samsung geeft geld voor oude iPhone

In het kort: Samsung geeft kopers van de Galaxy S III geld voor hun oude smartphone, een derde van de Nederlandse tablets draait Android en MIT demonstreert een quantumrouter.


Geld terug bij ruilen iPhone voor Galaxy S III
Samsung geeft Amerikaanse klanten die een Galaxy S III kopen geld terug voor hun oude smartphone. Een iPhone 4S van 64 GB levert zo 300 dollar op, maar op andere modellen is een stuk minder terug te verdienen. Via samsungupgrade.com zijn oude toestellen te taxeren. Een nieuwe HTC One X levert 175 dollar op en voor een Nokia Lumia 800 krijgt een klant nog 125 dollar terug.

Een derde Nederlandse tablet draait Android
Een derde van de tablets in Nederland draait Android, meldt NU.nl op basis van cijfers van Samsung. Samsung baseert die bewering op recente marktcijfers. In het eerste half jaar van 2012 draaide Android op 37 procent van alle verkochte tablets. In het laatste kwartaal van vorig jaar liep 39,1 procent van de verkochte tablets wereldwijd op het OS van Google. In Nederland zijn 2,8 miljoen tablets in gebruik.

MIT demonstreert quantumrouter
De Massachussets Institute of Technology publiceert een nieuwe doorbraak in quantumcomputing. Quantum informatie, bestaande uit qubits, kan met een nieuwe routeringstechniek eenvoudiger worden verplaatst. De informatie uit qubits ging voorheen snel verloren, maar een recente ontwikkeling maakt het mogelijk dat ze langer blijven bestaan.

De draairichting van atomen wordt bij quantumcomputer gemanipuleerd zodat ze de informatie 0, 1, of zowel 0 als 1 bevatten. Een vervelende paradox is dat zodra het signaal rechtstreeks wordt uitgelezen, de potentiële data verdwijnt. Qubits worden uitgelezen via spiegelingen waardoor de informatie maar op één plek kan worden gelezen. De nieuwe techniek maakt twee gelijke fotonen aan waarbij de ene wordt uitgelezen en vernietigd en de ander zijn reis als datasignaal vervolgt.