Weer megaboete voor etherpiraat

Een etherpiraat uit Gelderland moet een bedrag van 45.000 Euro betalen. De boete is opgelegd door het Agentschap Telecom dat dergelijke illegale zenders opspoort.

Het aantal etherpiraten is nog altijd fors. Veel Nederlandse etherpiraten lijken uit het oosten van het land te komen, maar ook vanuit de randstad waar onlangs zelfs een illegale zender Islamitische koranverzen illegaal de ether in slingerde en in Den Haag opereert regelmatig een illegale dance zender op 88.2 Mhz. Een veel gehoorde piraat met vooral Nederlandstalige muziek opereerde in ieder geval tot voor kort ook op 94.5 Mhz. vanuit vermoedelijk Gelderland. Het is niet bekend gemaakt of het bij deze boete ook om deze piraat gaat.


Piraten storen legale zenders
Nog nooit is een etherpiraat ook zo zwaar bestraft als nu, zelfs niet tijdens de periode rondom de feestdagen wanneer het Agentschap de controles opvoert, omdat er dan traditioneel meer piraten zijn. Tijdens de zomerperiode constateert het Agentschap ook een toename en daarom past men een lik-op-stukbeleid toe. De piraten hebben geen vergunning voor radio-uitzendingen en ze verstoren het vliegverkeer en de communicatie door hulpdiensten. In de overvolle FM band veroorzaken ze in ons land daarbij al snel ernstige storingen op legale zenders die ofwel voor hun frequenties fors moeten betalen of een publieke taak hebben en dus ongestoord te ontvangen moeten zijn. Televisiezenders zoals van Digitenne ondervinden over het algemeen geen hinder.


Agentschap Telecom waakzaam
Radiopiraten zoals de etherpiraat meestal in de volksmond wordt genoemd zijn in Nederland al tientallen jaren actief. Het hoogtepunt van de radiopiraten lag in de jaren 80 van de vorige eeuw. Toen waren er in Nederland vele duizenden radiopiraten waarvan enkelen later ook legaal werden. Een aantal geheime zenders verlegt tegenwoordig zijn werkterrein naar het Duitse grensgebied. Etherpiraten zijn vooral actief in Noord- en Oost-Nederland. Sinds eind vorig jaar reiken inspecteurs 492 waarschuwingsbrieven uit. Dit gebeurt wanneer een uitzending een "grootschalig karakter heeft en direct moet worden gestaakt".

Geschreven door: Jan-Hein Visser