Olympische opening trekt 900 miljoen kijkers

Ongeveer negenhonderd miljoen mensen over de hele wereld hebben een stuk van de openingsceremonie van de Olympische Spelen gezien. Dat heeft het internationaal olympisch comitť IOC bekendgemaakt. De officiŽle kijkcijfers van het bijna vier uur durende spektakel volgen later en vallen veel lager uit. Daarbij worden alleen mensen geteld die thuis langere perioden keken.

De kijkcijfers van tachtig landen zijn al binnen, van de overige 120 betrof het schattingen. De BBC meldde dat er op het hoogtepunt 27 miljoen Britten afstemden op de openingsceremonie. Dat is meer dan bij het huwelijk van prins William en Kate Middleton vorig jaar.


Het IOC verwacht verder dat de door Usain Bolt gewonnen 100 meter het best bekeken onderdeel van de Spelen wordt. "Er hebben ruim meer dan honderd miljoen mensen gekeken, het totaal zou richting de tweehonderd miljoen moeten gaan", liet directeur televisie en marketing van het IOC, Timo Lumme, weten.


De openingsceremonie in Beijing vier jaar geleden trok ongeveer een miljard kijkers. Uiteindelijk werd het officiŽle kijkcijfer op 593 miljoen mensen gesteld. De WK-finale van 2010 tussen Nederland en Spanje werd door 909,6 miljoen mensen tenminste een minuut lang bekeken. Officieel keken daar 530,9 miljoen mensen naar. [Novum/AP/Radio.NL]