Spotify aangeklaagd door Nederlands bedrijf

Het Nederlandse bedrijf Nonend bezit 40 peer-to-peer- en streaming-patenten en zet die nu in tegen Spotify. Het Nederlandse bedrijf heeft Spotify beschuldigd van het inbreuk maken op vijf verschillende patenten.

De aanklacht wordt vandaag in Amerika ingediend (in Delaware). Spotify wordt er van beschuldigd patenten te schenden en nog steeds te schenden door het distribueren van de Spotify-software. Het zou gaan o.a. gaan om de peer-to-peer zoekoptie en afspeeltechnieken. De reden waarom het Nederlandse Nonend de muziekdienst Spotify aanklaagt en niet andere diensten is omdat Spotify naast het streamen van muziek via zijn eigen servers ook gebruikers onderling muziek laten streamen. Op deze peer-to-peer (p2p) technologie rust dus volgens Nonend een patent dat het bedrijf in handen heeft.

Volgens Nonend zou het volgens interne stukken van Spotify gaan om 35,8 procent van alle muziek die via p2p wordt aangeboden. Slechts 8,8 procent zou via de eigen servers gaan. Waar de overige ruim 55 procent vandaan komt wordt niet gespecificeerd, maar dat zou radio en gedownloade muziek kunnen zijn.

Nonend heeft nog geen andere p2p-streamingdiensten aangeklaagd, maar zegt wel bereid zijn om zijn patenten in licentie uit te geven. Techcrunch schrijft dat Nonend zelf tot doel om streaming radio aan te bieden, maar daar is het kennelijk nooit van gekomen.