Met alle beperkingen die Twitter ontwikkelaars oplegt en de toenemende commercialisering, ontstaan vanzelf nieuwe alternatieven voor Twitter. Het Amerikaanse App.net introduceert zelfs een betaald model.

Vijftig dollar per jaar gaat het Amerikaanse App.net kosten, een nieuwe Twitter-kloon van Dalton Caldwell. Het bedrijf wist onlangs via crowdsourcing ruim 800.000 dollar op te halen, genoeg voor de ontwikkeling van een serieus platform.

Twitter maakt zich tegenwoordig niet erg geliefd, zeker niet bij ontwikkelaars, die afgelopen week te horen kregen dat zij allerlei restricties krijgen opgelegd. Gebruikers beginnen zich te ergeren aan de reclame.

Bij App.net niets van dat alles. Geen reclame en geen restricties. App.net is er voor de gebruiker, niet voor de adverteerder. Nadeel zijn de kosten. Vijftig dollar mag dan niet veel lijken, als er gratis alternatieven zijn, komen betaalde varianten doorgaans niet van de grond. Ontwikkelaars die gebruik willen maken van de API (application programmering interface), betalen twee keer dat bedrag.

Stoutmoedig mag het idee dan zeker zijn, een betaalmodel trekt alleen vooralsnog diehards aan. Dat blijkt ook uit het aantal deelnemers tot nu toe: ongeveer 12.000 mensen waren bereid bedragen variŽrend van vijftig tot duizend dollar bij te dragen en niet toevallig waren dat overwegend (principiŽle) techies.

Het is bovendien al vele malen eerder geprobeerd. Diaspora zou een alternatief bieden voor Facebook; het is een marge-initiatief gebleven. Identio.ca zou een opensource-variant van Twitter worden. Het is nooit van de grond gekomen.