Facebook-aandelen zorgen voor verliezen Nederlandse pensioenfondsen

Het investeren in Facebook-aandelen door Nederlandse pensioenfondsen zorgt voor miljoenenverliezen. Doordat de aandelenkoers van Facebook is bijna gehalveerd (van $38 naar $19), zitten de fondsen nu met een gat van miljoenen dollars op hun Facebook-aandelen.

Uit onderzoek van het Financieel Dagblad zou blijken dat APG (ambtenaren) en PGGM (zorgpersoneel) in Facebook hebben geīnvesteerd. APG zou 330.500 aandelen hebben en PGGM 316.226. Voor hoeveel de aandelen en wanneer de aandelen zijn gekocht, wordt niet bekendgemaakt. Dit omdat andere partijen daar hun voordeel mee zouden kunnen doen.

Weg is nog niet weg

Pensioenfondsen beleggen op de lange termijn dus het wil nog niet zeggen dat de verdampte miljoenen voor altijd verloren zijn natuurlijk. In hoeverre het een bewuste keuze is geweest om in Facebook te investeren is niet geheel duidelijk, het kan zijn dat het aandeel in een index zit en een deel van de portefeulle deze index volgt. Een bewuste keuze voor Facebook zou in ieder geval merkwaardig zijn na de waarschuwingen van analisten dat de openingsprijs van het Facebook-aandeel al te hoog lag. Ook na het World Online-debacle zou je verwachten dat beleggers terughoudender zijn met beleggingen in dergelijke internetbedrijven.

Alles is relatief

Het Facebook-verlies is behoorlijk maar op het totaal geīnvesteerd vermogen van honderden miljarden valt het effect mee. APG heeft bijvoorbeeld ook 1,5 miljoen aandelen Apple dus wordt het verlies van Facebook alleen daar al ruimschoots mee goed gemaakt (aangezien Apple het enorm goed doet).

[Via: Financieel Dagblad]