BBC lokale radio start afschakeling AM-zenders

Diverse lokale radiostations van de BBC zijn begonnen met het afschakelen van hun middengolfzenders. Het gaat om radiostations die in hun verzorgingsgebied ook via FM en/of DAB te ontvangen zijn. Het buiten gebruik stellen van de AM-zenders zijn onderdeel van de bezuinigingsmaatregelen van de BBC.

Sinds afgelopen vrijdag zijn de reguliere programma’s van BBC Radio Kent, BBC Radio Lincolnshire, BBC Radio Merseyside en BBC Radio Nottingham niet meer via de middengolf te ontvangen. Luisteraars worden op deze frequenties middels een boodschap geïnformeerd dat hun lokale radiostation op FM en via DAB te ontvangen is.


De middengolfzenders die buiten gebruik gesteld zijn, zijn Littlebourne 774 kHz (BBC Radio Kent), Swan Pool 1368 kHz (BBC Radio Lincolnshire), Wallasey 1485 kHz (BBC Radio Merseyside) en Clipstone 1584 kHz (BBC Radio Nottingham).


In een verklaring laat de BBC weten dat het buiten gebruik stellen van de middengolffrequenties een test is. De omroep wil weten hoeveel luisteraars er nog op de AM-frequenties van de lokale stations afstemmen. De komende vijf weken gaat de BBC inventariseren hoeveel klachten er binnenkomen over het feit dat luisteraars hun lokale omroep niet via de middengolf kunnen ontvangen.


Vooralsnog is het de bedoeling dat vanaf 24 september de reguliere programma’s van BBC Radio Kent, BBC Radio Lincolnshire, BBC Radio Merseyside en BBC Radio Nottingham weer via de middengolf te ontvangen zijn. De vraag is echter of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren of voor hoelang. In maart 2010 schakelde de Duitse zender Radio Bremen Eins bij wijze van test al eens zijn AM-zender uit. De omroep kreeg echter nauwelijks klachten en besloot hierop de zender voorgoed uit te laten.


De komende periode gaan er nog meer zaken veranderen bij de 40 lokale radiostations van de BBC. Zo komt er een nationale avondshow, komt er een einde aan de zogenoemde ‘gesplitste’ ochtendshows van een aantal zenders en staken BBC London 94.9 en BBC Newcastle hun eigen nachtprogramma’s. [RS/Radio.NL]