De wekker van het NOS Journaal gaat vanaf maandag 27 augustus op werkdagen een half uur vroeger. Vanaf dat moment is het eerste nieuwsbulletin op Nederland 1 van maandag tot en met vrijdag om 06.30 uur te zien. Daarmee wil het NOS Journaal de grote strijd aangaan met RTL Nieuws, wat nu (nog) om 06.45 begint.

Doordeweeks wordt voortaan bovendien tot en met negen uur ieder half uur een ‘vers’ ontbijtjournaal geserveerd en worden de journaaluitzendingen op het hele uur langer. De NOS gaat het Journaal opvullen tot 9 minuten.


Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws: "Je ziet dat mensen meer dan voorheen in de vroege ochtend behoefte hebben aan nieuws. Met eerst de opkomst van de televisie in de slaapkamer en nu de tablet en mobieltjes op het nachtkastje, hoort het consumeren van nieuws meer dan ooit bij de vaste ochtendrituelen. Mensen willen als ze wakker worden het laatste nieuws meekrijgen en hebben tegelijkertijd behoefte aan praktische informatie als een krantenoverzicht, de files en het weer.”


De rest van de werkdag (tot 18.00 uur) staat ‘gewoon’ ieder uur een NOS Journaal geprogrammeerd. In het weekend blijft de programmering ongewijzigd. [Radio.NL]