'Fotojournaliste geronseld door agenten'

Een journaliste is vorige maand benaderd door agenten die haar vroegen om foto's te maken voor de politie. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF). Twee agenten in burger stonden eind vorige maand bij de 26-jarige fotojournaliste in Amsterdam voor de deur.

Ze beweerden haar foto's op Facebook te hebben gezien en vroegen haar foto's te maken in opdacht van de politie. De vrouw zei niet mee te willen werken en voelde zich volgens de NVF geïntimideerd toen de agenten bleven aandringen.


De vrouw maakt regelmatig foto's van buurthuizen, kraakpanden en demonstraties. De NVF denkt dat nu de politie de vrouw wilde ronselen om foto's te maken van de kraakscene. De politie zegt echter dat het bezoek aan de journaliste niet staat geregistreerd. Volgens een woordvoerder zijn het 'andere mensen geweest'. De NVF benaderde daarop inlichtingendienst AIVD, maar die wil niet ingaan op het voorval.


In juni kwam aan het licht dat journalisten tijdens de Olympische Spelen in China in 2008 door de AIVD waren ingezet om informatie in te winnen. De NVF benadrukt dat het benaderen van journalisten voor spionage niet onrechtmatig is, maar de vereniging veroordeelt het ronselen van journalisten nadrukkelijk. "Journalisten zijn geen verlengstuk van justitie." [Novum/Radio.NL]