YouTube biedt een nieuwe functie waarbij mobiele kijkers van de videosite commercials kunnen wegklikken. Het niet vertonen van reclame verbetert het eindresultaat voor Google en adverteerder.

Op het vaste web is Trueview al een bekend verschijnsel op YouTube. De optie wordt nu geÔntroduceerd in het mobiele domein.

Wie op de videosite een filmpje wil kijken, krijgt vaak eerst een commercial voorgeschoteld. Sommige adverteerders bieden de optie om hun uiting te laten doorspoelen. Zij vinden dat niet iedereen per se hun uiting hoeft te zien. Anderen verplichten de consument eerst de reclamefilm uit te kijken voordat ze hun, zeg, poezenclip kunnen zien.

De gedachte achter Trueview is om de consument controle te geven over wat hij ziet. Hij bepaalt al zelf welke videoís hij op YouTube wil zien, nu ook welke commercials hij wil zien.

Dit lijkt contraproductief te werken, maar het tegendeel is volgens Google waar. Minder dan de helft, 45 procent, van de internetters spoelt commercials per definitie door. De overige 55 procent kijkt soms wel en soms niet. De belangrijkste reden om de Skip-knop te klikken is, in 22 procent van de gevallen, dat men de reclame al eens gezien heeft en, in 19 procent van de gevallen, dat het product niet aanspreekt.

Trueview voor videoreclame is een volgende reclamevorm op YouTube. Google biedt adverteerders inmiddels meerdere opties. De introductie van de nieuwe feature laat zien dat Google nog niet klaar is met de vercommercialisering van zijn videosite.

Het bedrijf heeft er jaren over gedaan om het juiste commerciŽle model uit te vinden. Het jaar 2010 was het eerste jaar waarin YouTube winst maakte, liet Google eerder doorschemeren. Onduidelijk is of dat netto of operationeel is. Google had er vier jaar voor nodig om, sinds de overname van YouTube, tot dat punt te komen.