Als collega Paul op zoek gaat naar een song, omdat hij wil weten wie de uitvoerder was, of hoe de juiste titel luidt, dan gaat hij naar YouTube. Gewoon een deel van de titel invoeren, plus wat metadata, en er wordt geheid gevonden wat hij zocht. Tientallen video's zelfs.

Blijkbaar is Paul niet de enige voor wie YouTube de favoriete muziekbestemming op het net is. Een recent onderzoek van Nielsen, uitgevoerd bij drieduizend jongeren, bracht aan het licht dat tieners vooral YouTube gebruiken om naar songs te luisteren.

YouTube heeft zelfs radio en cd's ingehaald als populairste manier om naar muziek te luisteren. Niet minder dan 64% van de tieners zegde naar YouTube te luisteren, slechts 56% luistert naar de radio. En 53% speelt songs die aangekocht werden op iTunes, en 50% luistert nog naar cd's.

De platenmaatschappijen zullen het graag horen, slechts 17% van de tieners zegde gebruik te maken van software om bestanden te delen. Meer nog: 72% verklaarde in de laatste 12 maanden muziek aangekocht te hebben. Bijna iedereen had een iTunes geschenkkaart gebruikt in het voorbije jaar.

De moraal van het verhaal? Dat jongeren echt niet de wetteloze file-sharers zijn waarvoor ze afgeschilderd worden, en best muziek officieel willen aankopen. Alleen moet het aanbod er zijn. En dat moeten we toegeven: daarvoor heeft Apple met zijn iTunes en iTunes gift cards gezorgd.

Het heeft wel heel hard moeten onderhandelen met de platenmaatschappijen, om de songs per stuk te mogen verkopen in plaats van volledige albums. Ook de video-afdeling van Google moet rechten betalen aan de platenmaatschappijen. In de VS zijn er al akkoorden afgesloten, maar nog niet voor alle muziek. Ook niet bij ons.

Eerlijkheidshalve moeten wij er toch nog aan toevoegen dat bij dit onderzoek de bekende streaming diensten zoals Pandora of Spotify niet vermeld zijn. Wat de cijfers toch enigszins vertekent...