Winst RTL Nederland loopt flink terug

RTL Nederland heeft haar winst in de eerste helft van 2012 flink zien teruglopen. Het bedrijfsresultaat bedroeg 38 miljoen euro, terwijl dat een jaar geleden nog 59 miljoen was. Dat heeft de zendergroep donderdag laten weten. Ook de omzet daalde, van 233 naar 208 miljoen. “Dit is grotendeels het gevolg van de ontvlechting van Radio 538, Radio 10 Gold en SLAM!FM en de lagere tv reclame-inkomsten in de maand juni door met name het EK voetbal“, verklaart een woordvoerder.

Bovendien werd er sowieso minder geld aan advertenties uitgegeven, stelt het bedrijf. “De daling van de advertentiemarkt met 3,5 procent heeft het resultaat negatief beïnvloedt.”

Bert Habets, CEO van RTL Nederland, zag het al aankomen. “We wisten dat het een moeilijk jaar zou worden met alle sport en de dalende advertentiemarkt. Toch hebben we naast de programmering ook bewust geïnvesteerd in onze ventures, live entertainment en digitale activiteiten. Dat brengt aanloopverliezen met zich mee, die conform planning zijn.”

“Ik denk dat het tekenend is voor de kracht van RTL dat de programma’s het fantastisch doen en ook ons digitale bereik een forse groei laat zien. De investeringen tonen aan dat RTL Nederland een gezonde basis creëert voor een toekomst waarin het medialandschap constant in beweging zal zijn.”

De winst van de tv-tak liep terug van 50 naar 38 miljoen euro; die van de radiotak van 9 naar 0 miljoen euro.