Samenvattingen Eredivisie jaar langer bij NOS


De NOS mag de samenvattingen van de Eredivisie in elk geval tot en met het seizoen 2013-2014 uitzenden. De omroep heeft de lopende overeenkomst met Eredivisie Media & Marketing (EMM) met een jaar verlengd. Dat hebben beide partijen donderdag bekendgemaakt. De verwachting was dat Rupert Murdochs FOX, sinds kort grootaandeelhouder in EMM, met een commerciële omroep in zee zou gaan. FOX stelt echter dat de tijd nog niet rijp is om een meerjarige deal te sluiten.

Alex Tielbeke, directeur van EMM, legt uit dat er bewust voor een eenjarige deal is gekozen. “Terwijl de live rechten dankzij het succes van Eredivisie Live een positieve ontwikkeling doormaken zien we die stijging niet terug in de waarde van de samenvattingrechten. De waarde van deze rechten bevindt zich thans nog altijd op het niveau van rond de eeuwwisseling.”

“De tv-markt in Nederland is momenteel überhaupt van dien aard dat de vergoedingen voor sportrechten aanzienlijk lager liggen dan in de ons omringende landen. Het valt nog maar te bezien hoe dat er over twee jaar uitziet. Die onzekere situatie maakt het nu voor de Eredivisie clubs niet het juiste moment om een verbintenis voor de langere termijn aan te gaan.”

De NOS was voor EMM een voor de hand liggende partij om in elk geval tot en met 2014 mee door te gaan. “Door de samenwerking met de NOS te verlengen tot en met 2014 creëren we de benodigde ruimte om alle mogelijkheden voor de daaropvolgende periode, in een sterk veranderend medialandschap, rustig en gedegen te onderzoeken.”

NOS-directeur Jan de Jong is er blij mee. “Voor iedereen die het Eredivisie voetbal een warm hart toedraagt is het goed dat we nu in ieder geval duidelijkheid kunnen scheppen over waar de Eredivisie samenvattingen de komende tijd te zien zijn. Het liefst heeft de NOS het Eredivisie voetbal voor nog eens vijftig jaar. Daar is nu een bescheiden begin mee gemaakt.”

“De NOS is vooral realistisch. Het medialandschap is sterk aan het veranderen. De concurrentie zal verder toenemen. Op alle denkbare platforms. Maar onze interesse in en enthousiasme voor het Eredivisie voetbal zijn onverminderd groot.”